18

Çevre Dostu Ürünlerimiz

Elektronik bataryalar : Geleceğe değer katan bataryalar…

Elektroniği ve “dokunmaktik tuşları” sayesinde tek dokunuşla çalışmaya başlayan bataryalarımız, suyun ısısının istenilen sıcaklıkta kolayca sabitlenebilmesi ve akış hızının ayarlanmasını kolaylaştırmak için tasarlandı. Kullanıcıların Eco Mınd modu ile minimum sıcaklıkta minimum debi ile maksimum tasarruf yapmalarını sağlıyor. Bu özellikle gelecek nesillere değer katıyor.

Fotoselli Bataryalar : Sadece suya sabuna dokunun...

E.C.A' nın fotoselli bataryaları siz ona dokunmadan ellerinizi görür, açılır; elinizi çektiğinizde ise kapanır. Böylelikle ortak kullanılan alanlarda hijyen sağlar. Sizin sağlığınızı düşünürken, otomatik olarak kapanarak yüzlerce ton su tasarrufu ile çevreyi de düşünür.

Fotoselli batarya ile yılda 384 ton su tasarrufu...

Bir alışveriş merkezini hafta sonları ortalama 20 bin kişi ziyaret ediyor. Bu alışveriş merkezindeki musluklar fotoselli batarya ile değiştirilirse yılda 384 ton su tasarrufu sağlanır.

Fotoselli bataryalar nasıl enerji tasarrufu eder?

Su tasarruflu bataryaların debisi 7,5 lt/dak. iken, fotoselli bataryalar; akış değerleri 5 lt/dak., 3 lt/dak. ya da 2 lt/dak. seçenekleri ile daha fazla su ve enerjiden tasarruf imkanı sunmaktadır.

Zaman Ayarlı Bataryalar : Dikkat süre dolmak üzere...

E.C.A' nın zaman ayarlı bataryaları ile suyun akış süresine siz karar verin! İsterseniz 5 saniye isterseniz 60 saniye... Bataryaya bir kez dokunun su akmaya başlasın, ayarladığınız süre boyunca aksın ve süre dolunca, otomatik olarak kapansın.

Termostatik Bataryalar  : Konfor ve tasarruf bir arada...

Su sıcaklığını sabitleyerek, yılda 26 ton su tasarrufu...

E.C.A' nın termostatik bataryaları ile suyun olduğu her alana konfor geliyor. Artık evinizde iki farklı armatürü "aynı anda" kendi istediğiniz sıcaklıkta rahatça kullanabileceksiniz. Sıcak ve soğuk sudaki basınç dalgalanmalarının etkisini ortadan kaldıran bataryanız sayesinde; suyunuz, batarya rejime girdikten sonra kendi ayarladığınız sıcaklık değerinde olacak ve siz bu sayede konforunuzdan ödün vermemiş olacaksınız.

Standart ve miks bataryalarda, batarya rejime girdikten sonra her açma kapamada ayarın bozulması nedeniyle su ya çok sıcak ya da çok soğuk olmaktadır. Beklenmedik bir anda soğuk su kesilirse, termostat sistemi sayesinde gelen sıcak su da hemen kesilir ve böylece ani basınç değişimlerinden kaynaklanan sıcaklık değişimlerinin kullanıcıya olumsuz yansımasının önüne geçilir. Bataryanın üzerindeki kırmızı emniyet butonuyla akan su, yıkanma suyu sıcaklığı için emniyetli değer olan 38°C' yle dereceyle sınırlandırılır. Kontrol aralığı 20-50°C arasında olup, 38°C' den daha yüksek yıkanma suyu sıcaklık değerlerine emniyet düğmesinin kapatılmasıyla ulaşılır.

Ayrıca, su istediğiniz sıcaklığa gelene kadar geçen süre boyunca boşuna akmakta ve yılda tonlarca su israf olmaktadır. Çift volanlı bir armatür yerine termostatik batarya kullanmakla yılda 26 ton su tasarruf sağlayabilirsiniz.   

Tasarruf edilen yılda 26 ton su ile neler yapılabilir?

  • 2166 kez bulaşık makinesi çalıştırılabilir.
  • 147 kez çamaşır makinesi çalıştırılabilir.
  • 433 kez 5' er dakikalık duş yapılabilir.

Isı ve Debi Ayarlı Armatürler

E.C.A. armatürlerinin ısı ve debi ayarlı özel seramik kartuşları sayesinde harcanacak su miktarına ve maksimum su sıcaklığına kullanıcı karar verir. Böylece gereksiz su ve enerji tüketimi engellenir.

Soğukta Açılan Armatürler

E.C.A.’nın özel olarak geliştirdiği armatürleri ve soğukta açılan özel seramik kartuşlu ürünleri ile gereksiz kombi tetiklemelerinin önüne geçilerek maksimum enerji tasarruf edilir. Bunun yanında kullanılan özel debi limitörlü perlatörler ile su tasarrufuda sağlanır.

Ekstra Su Tasarrufu Sağlayan Üst Takımlar

El duşu ve duş başlıklarında yaklaşık 20 L/dk. olan su sarfiyatı, E.C.A.’nın üst takım çözümlerinde 6 L/dk.’ya kadar düşmektedir. Böylece %70’lere varan su tasarrufu elde edilmektedir.

Miks Bataryalar

Standart bir lavabo bataryası dakikada 17-18 litre su akıtırken miks bataryalar dakikada 7,5 ~ 8 litre su akıtır ve bu sayede sudan tasarruf etmiş oluruz.

Problem: 

Her biri günde en az 5 dakika su kullanan, 3 kişilik bir ailenin miks batarya kullanarak yılda yapacağı su tasarrufu nedir?

Cevap:

Aile mevcut durumda toplam 15 dk. su kullanıyor, bu da günde 15 x 18 lt' den 270 lt, yılda 97.200 lt. su demektir. Aile miks batarya kullanırsa; günde 15 x 8 lt' den 120 lt, yılda ise 43.200 lt su kullanır.

Aile miks batarya kullanarak 54 ton su tasarruf eder...

Tasarruf edilen 54 ton su ile neler yapılabilir?

  • 4500 kez bulaşık makinesi çalıştırılabilir.
  • 306 kez çamaşır makinesi çalıştırılabilir.
  • 900 kez 5' er dakikalık duş yapılabilir.
  • 350 kez küvette banyo yapılabilir. 

E.C.A.  "sağlığı tehdit etmeyen ürünler..."

Bilindiği üzere musluk, batarya türü armatür imalatında Cu - Zn - Pb alaşımı (Bakır - Çinko - Kurşun alaşımı ) kullanılmaktadır. 

Su, armatür içerisinde beklediği zaman, su ile temas eden metal veya metal olmayan komponentler suya çeşitli toksik maddeler salar. Ayrıca kullanılan tüm plastik, lastik parçalar ve yağ su içerisinde mikro organik yapılanmalara yol açar. Bütün bu toksik etkiler, sinir sistemi üzerinde ağır tahribata ve başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar.

Bunların en önemlisi, hammadde içerisinde bulunan kurşundur.  

Parçada bulunan kurşunun zamanla çözünerek suya geçmesi, çocuklarda öğrenme ve dikkati toplama yeteneğinde bozukluklar yaparak beyin gelişmesini etkiler; işitme kaybı, büyümenin yavaşlaması ve davranış bozuklukları gibi sorunlara neden olur. Hamile kadınlar vücutlarına önemli ölçüde kurşun alırsa henüz doğmamış bebekleri bundan etkilenir. Kurşun yetişkinlerde eklem ve kas ağrısı yapar, yüksek tansiyona, kısırlık sorunlarına, hafıza kaybına ve hatta nöbetlere neden olur. E.C.A olarak bugün sağladığımız standartlar ile sağlıklı, konforlu ve tasarruflu bir tüketimi ön planda tutmayı hedeflemekteyiz. 

Su ile temas eden metal dışı tüm plastik ve lastik parçalar ve ürünlerimizde kullandığımız yağlar insan sağlığına zararsız olarak temin edilmekte olup NSF 61-9 (Amerika), WRAS (İngiltere) ve ACS (Fransa) hijyen onaylarına sahiptir.

Son zamanlarda özellikle Amerika ve Avrupa' da kurşun için kısıtlamalar getirilmektedir. Fakat kurşunun düşük oranlarda olması malzemenin işlenebilirlik kabiliyetini azaltmaktadır.

E.C.A olarak biz de Türkiye' de kurşunsuz malzemeyi üretebilir ve kullanabilir hale getirmek istiyoruz. Kurşunsuz pirinç malzeme geliştirilmesi için ODTÜ Teknokent' de bulunan Elginkan Topluluğu şirketi TAREL A.Ş. aracılığı ile TEYDEB projesi yapılmış ve malzemeye patent alınmıştır. Geliştirilen hammadde Elginkan Topluluğu şirketi olan ELSAN A.Ş. tarafından üretilmektedir.